יום ראשון, 13 בספטמבר 2009

דבר-תורה לראש-השנה - שתהיה לכולנו שנה טובה!

מצוותו העיקרית של ראש-השנה היא מצוות התקיעה בשופר - "יום תרועה יהיה לכם" (במדבר כ"ט)! הימים הנוראים נפתחים בחודש אלול באמירת הסליחות אשר מכינים את הרקע לראש-השנה שהוא היום בו ממליך עם ישראל את הקב"ה למלך עליו ועל כל העולם (הוא גם היום בו נברא האדם) לשם כך תוקעים בשופר כפי שהיו נוהגים כשהמליכו מלך על ישראל. התפילה המיוחדת לראש-השנה היא תפילת "מלכויות זיכרונות ושופרות" כאשר תקיעת השופר היא כנגד 3 יסודות אלה של עבודת היום: "אמר רבה - 'אמר הקב"ה: אמרו לפני בראש-השנה מלכויות זיכרונות ושופרות. מלכויות כדי שתמליכוני עליכם, זיכרונות כדי שיעלה זיכרונכם לפני לטובה, ובמה? בשופר'" -

תפילת "מלכויות" - הראשונה והכוללת ביותר, בה הקהל מקבל על עצמו את אלוקים כמלך, והוא מכיר ומודה שהאלוקים מושל בבריאה, גם אם לא כל בני האדם מודים במלכותו עוד יבוא יום שמלכותו תתגלה וכל הבריות יתאחדו לעובדו ביראה. זהו היסוד הראשון באמונת ישראל: האמונה במציאות ה' כמלך העולם.

תפילת "זיכרונות" - מפרשת את תפקיד המלך בהנהגת עולמו. המלך מתנשא על העולם כדי להנהיג אותו. רצונו מכוון לעולם. הוא יודע את כל הנעשה בו. הוא זוכר את כל המעשים. אלוקים מתואר בה כשופט על מעשי בני-האדם בעבר ובהווה. כל הנעשה בעולם ידוע ונוכח לפני אלוקים ואיננו נשכח. זהו היסוד השני של אמונת ישראל: האמונה בהשגחת ה' את עולמו, המלווה בשכר ועונש.

תפילת "שופרות" - מציינת לבסוף את התכלית שלקראתה הקב"ה מנהיג את עולמו. קול השופר מסמל את המעמדות הגדולים שבהם נגלה הקב"ה לבני-האדם, בייחוד במעמד הר סיני, ואת המעמדות הגדולים שבהם הוא עתיד להיגלות להם - התרועה המבשרת את הגאולה. אלוקים מלכו של עולם, שופט את בריותיו כדי לזככם ומנהיג אותם לאותה תכלית. זהו היסוד השלישי של אמונת ישראל: האמונה כי ה' מתגלה לבני-האדם באמצעות הנבואה ששורה על נביאיו, ומוסר להם את תורתו ומצוותיו.

קול השופר בא אם-כן להחריד את האדם בעומק הוויתו הפנימית, ולחזק ולבסס את האמונות שבלבו! השומע קול שופר ומכוון את לבו נמצא עומד לפני אלוקיו רגע כנצח, מקבל עליו עול מלכותו, ויתחולל בו שינוי הלב, וידע מתוך-תוכו כי יצא זכאי בדינו!

יהי רצון שנצא זכאים בדיננו, וניכתב ונחתם בספרם של צדיקים לחיים טובים בתוך כל שאר ישראל אמן!!!
שבת שלום, חג שמח ושנה טובה!

זמני כניסת החג (והשבת) ויציאתו:
כניסת החג - ירושלים: 18:06 תל-אביב: 18:21 חיפה: 18:12 באר-שבע: 18:23
צאת החג - ירושלים: 19:15 תל-אביב: 19:17 חיפה: 19:16 באר-שבע: 19:16

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה